Halák s čistým kontom, prekonal legendárneho Halla

06.10.2013 Celý región

New York 6. októbra (TASR) - Slovenský hokejový brankár Jaroslav Halák je v úvode sezóny NHL vo vynikajúcej forme. V noci na nedeľu pomohol jeho tímu St. Louis Blues k suverénnemu víťazstvu 7:0 nad Floridou 19 úspešnými zásahmi a zaknihoval si 26. čisté konto v profiligovej kariére. Celkovo to bol jeho 17. shutout v drese "bluesmanov", čím prekonal klubový rekord legendárneho Glena Halla. V 11-tich nočných stretnutiach sa objavili desiati slovenskí hokejisti, z nich sa bodovo presadili dvaja.

Obranca Ľubomír Višňovský sa blysol gólom a asistenciou, no jeho New Yorku Islanders to stačilo len k zisku bodu, "ostrovania" podľahli na domácom klzisku Columbusu 2:3 po samostatných nájazdoch. Kapitán Bostonu Zdeno Chára doviedol Bruins k výhre nad Detroitom, najvyšší muž NHL v 53. minúte svojím presilovkovým gólom spečatil skóre na konečných 4:1 pre domácich.

Halák nemal v súboji s Panthers veľa práce a to málo, čo na neho smerovalo, spoľahlivo likvidoval. Bratislavský rodák sa dosiaľ so 16 "nulami" delil s Hallom o rekordný zápis, teraz sa osamostatnil na čele významnej klubovej štatistiky. "Glen bol skvelý brankár, v NHL chytal dlhé roky a je aj členom Siene slávy. Je to pre mňa výnimočný moment a som šťastný, že som ho dokázal prekonať. Bez mojich spoluhráčov by sa mi to však nikdy nepodarilo. Dnes boli úžasní, najmä v oslabeniach mi veľmi pomohli, i keď sme neboli často vylučovaní. Odviedli skvelú prácu a do bodky sme splnili stanovenú taktiku," uviedol pre zámorské médiá slovenský brankár, ktorý dosiahol druhé víťazstvo v sezóne. Do ročníka vstúpil v noci na piatok domácim triumfom 4:2 nad Nashvillom, v súboji kryl 28 striel súpera. Menej sa darilo jeho náprotivkovi, veterán Tim Thomas inkasoval z 28 striel päť gólov a po druhej tretine prepustil miesto medzi žrďami Floridy mladému Jacobovi Markströmovi.

"V jednom momente sme sa začali gúľať dolu kopcom a potom sa to na seba už len nabaľovalo. Dostali sme lekciu. Blues majú dobrý tím, my sme nedokázali v žiadnom momente na nepriaznivý vývoj zareagovať," sypal si popol na hlavu 39-ročný Thomas, bývalý gólman Bostonu a dvojnásobný držiteľ Vezinovej trofeje. O veľkej vyrovnanosti útoku Blues svedčí fakt, že o sedem gólov domácich sa postaralo sedem rôznych strelcov.

Višňovský bol ústrednou postavou


Líder obrany NY Islanders Ľubomír Višňovský bol jednou z ústredných postáv duelu s Columbusom. V 29. minúte si zapísal prvý bod v sezóne, keď v presilovke delovkou od modrej čiary otvoril skóre stretnutia, v 35. minúte potom asistoval pri góle spoluhráča Matta Moulsona, no ani dvojgólové vedenie nestačilo "ostrovanom" k víťazstvu. Hostia v treťom dejstve vyrovnali na 2:2 a v nájazdoch uchmatli aj druhý bod, keď o všetkom rozhodol v štvrtej rozstrelovej sérii Cam Atkinson. "Výkon v tretej tretine je pre nás trochu sklamaním. Dovtedy šlo všetko ako po masle, po prvom inkasovanom góle sme však prestali hrať," hneval sa domáci tréner Jack Capuano. Višňovský si okrem dvoch bodov pripísal aj plusku a dve trestné minúty, útočník Columbusu Marián Gáborík sa prezentoval štyrmi streleckými pokusmi. "Modrokabátnikom" sa v zápasoch s Islanders darí, od roku 2000, keď Blues Jackets vstúpili na profiligovú scénu, zaznamenali minimálne bod v 14-tich z 15-tich vzájomných konfrontácií (10-1-1-3).

Tohtosezónnu premiéru v NHL absolvoval Tomáš Tatar, v štvrtom útoku Red Wings odohral niečo vyše deväť minút, no veľa dôvodov na úsmev nemal. Detroit podľahol domácim Bruins 1:4 a prvýkrát v novom ročníku vyšiel bodovo naprázdno.

Chára v akcii

Bostonský orchester dirigoval kapitán Zdeno Chára - pri dvoch presilovkových góloch "medveďov" úspešne clonil pred súperovým brankárom, pričom druhý sám dal, keď sa na chvíľu ocitol voľný pred Jimmym Howardom, zamiešal pred ním puk a šikovne ho prekonal bekhendom. Presilovkový ťah s mohutným slovenským obrancom, ktorého tréner Claude Julien presunul z modrej čiary pred bránkovisko, tak zatiaľ vychádza na jednotku.

"Nikto ho nedokáže stadiaľ odsunúť," povedal na adresu Cháru jeho spoluhráč Torey Krug, ktorý sa vďaka cloneniu trenčianskeho "obra" postaral o úvodný gól stretnutia. Howard sa novinárom posťažoval, že kvôli Chárovi má veľmi obmedzený výhľad na puk. "Nie je to jednoduché, keď pred vami stojí vyše dvojmetrový chlapík. Je to niečo, s čím sa musíte vyrovnať a nájsť si výhľad. Ale je to extrémne náročné," povzdychol si brankár "červených krídel". "Pri góle Kruga nemohol vidieť nič," potvrdil domáci center Patrice Bergeron.

Samotný Chára nechcel po zápase hovoriť o svojom výkone, vyzdvihol úsilie celej presilovkovej formácie. "Nikde nie je napísané, že keď máte početnú výhodu, tak ju aj automaticky využijete. Musíte skutočne tvrdo pracovať a vyhrať všetky tie drobné súboje o puk. Detroit je jedným z najlepších tímov v lige, majú prepracovaný herný systém a veľmi nebezpečných hráčov. Bez stopercentného výkonu by sme ich nemohli zdolať," nechal sa počuť vodca bostonskej kabíny, ktorý strávil na ľade vyše 22 minút. Bruins si aj jeho zásluhou držia po dvoch vystúpeniach stopercentnú bilanciu.

Toronto zdolalo odvekého rivala z Ottavy

V tradičnej bitke o Ontário sa tentoraz tešili z výhry hráči Toronta, ktorí zdolali odvekého rivala z Ottawy 5:4 po nájazdoch. Zápas sa lámal v polovici, keď Jason Spezza gólom na 4:2 pre hostí vyhnal Jamesa Reimera z domácej bránky. Medzi žrďami ho nahradil Jonathan Bernier a nový muž vo zvyšnom priebehu už ani raz neinkasoval. Joffrey Lupul a James van Riemsdyk svojimi gólmi doviedli duel do predĺženia a v nájazdoch rozhodol o triumfe Maple Leafs Mason Raymond. Krídelník, ktorého podpísali "javorové listy" po úspešnej skúške v tréningovom kempe tesne pred štartom sezóny, zaznamenal tri body (1+2) a v rozstrele sa blysol nádhernou otočkou o 360 stupňov, tzv. spin-o-ramou. Pravda, tento gól by na európskych klziskách neplatil, keďže strelec pred ním zabrzdí a v jednom momente puk smeruje preč od bránky, v NHL ho však rozhodcovia zvyknú uznať.

"Rád tento trik robím, lebo mi prináša úspech," vyznal sa Raymond. Vedenie zámorskej profiligy uvažuje o zákaze kontroverznej otočky, podľa trénera Senators Paula MacLeana sa tak už dávno malo stať: "Myslím si, že to je neférové voči brankárom, lebo tí pred gólom zakaždým dostanú ľadovú sprchu do tváre. Podľa mňa protihráč úplne zastavil svoj pohyb a puk sa vracal od bránky. No možno sa v tom nevyznám, ja som len obyčajný rybár z Nového Škótska..."

Peter Budaj si ešte musí počkať na svoj prvý štart v novej sezóne. Pred slovenským gólmanom dostal v zápase s Philadelphiou v bránke Montrealu opäť prednosť Carey Price a Kanaďan sa výrazne podieľal na triumfe Canadiens 4:1, keď si pripísal 22 úspešných zákrokov. Obranca Flyers Andrej Meszároš ho počas necelého 20-minútového pobytu na ľade ohrozil tromi strelami. Útočník Montrealu Daniel Briere odohral svoj prvý zápas proti "letcom" odvtedy, čo ho v lete vykúpili zo zmluvy, proti svojim exspoluhráčom sa však výraznejšie nepresadil.

Úradujúci šampión zo Chicaga prešustroval v záverečných desiatich minútach sľubný dvojgólový náskok a napokon podľahol Tampe Bay 2:3 po samostatných nájazdoch. Keď Brandon Saad v polovici stretnutia zvýšil do opustenej bránky po čudnom odraze puku od mantinelu na 2:0, nikto by na hostí nevsadil v tom momente ani halier. "Bolts" však v tretej tretine herne ožili a gólmi najproduktívnejšieho hráča minulého ročníka Martina St. Louisa z 51. a Teddyho Purcella z 52. minúty zachránili predĺženie. O víťazovi nakoniec rozhodli samostatné nájazdy, jediným úspešným exekútorom bol v nich Fín Valteri Filppula, letná posila "bleskov". Domáce hviezdy Jonathan Toews, Patrick Kane a ani Marián Hossa svoje nájazdy nepremenili. "Asi nás mala zatknúť polícia za krádež, lebo dnes sme súperovi ukradli dva body," vtipkoval po zápase tréner hostí Jon Cooper.

Prvé víťazstvá na nových pôsobiskách oslavovali tréner Dallasu Lindy Ruff a John Tortorella na striedačke Vancouveru. Canucks ťažili v súboji s Edmontonom (6:2) zo spolupráce elitných dvojičiek Henrika a Daniela Sedinovcov, ktorí sa vedeli nájsť na ľade aj naslepo a mali prsty v troch domácich góloch. Premiérový triumf vydreli aj hráči Anaheimu, Ducks zvíťazili na ľade Minnesoty 4:3 gólom Mathieua Perreaulta, ktorý padol 4,9 sekundy pred koncom predĺženia. Pre stredného útočníka, ktorý prišiel do kalifornského klubu pred piatimi dňami výmenou z Washingtonu, to bol prvý gól na novom pôsobisku a hneď s prívlastkom víťazný.

Výsledky NHL:
 
Boston Detroit 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Góly BOS:
1:0 - 09:11 - T.Krug (M.Lucic, D. KREJČÍ) v presilovke 5:4
2:1 - 20:36 - B.Marchand (J.Boychuk)
3:1 - 27:58 - J.Caron (R.Smith, A.Mcquaid)
4:1 - 52:17 - Z. CHÁRA (T.Krug, M.Lucic) v presilovke 5:4
Góly DTR:
1:1 - 16:49 - H.Zetterberg (J.Abdelkader, P.Datsyuk)

Celkom strely na bránu: 37-26.
Vylúčenia a trestné minúty: 2/4 - 4/8.
Brankári: T.Rask 1/26 - J.Howard 4/37
Divákov : 17,565

Pittsburgh Buffalo 4:1 (2:0, 0:0, 2:1)
Góly PIT:
1:0 - 03:39 - S.Crosby (P.Dupuis, M.Niskanen)
2:0 - 13:43 - C.Kobasew (B.Sutter, M.Niskanen)
3:0 - 50:09 - C.Kunitz - trestne strielanie
- trestne strielanie4:1 - 58:15 - C.Adams (P.Martin)
Góly BUF:
3:1 - 55:06 - T.Vanek (C.Hodgson)

Celkom strely na bránu: 35-21.
Vylúčenia a trestné minúty: 2/4 - 2/4.
Brankári: M.Fleury 1/21 - J.Enroth 3/34
Divákov : 18,641

St. Louis Florida 7:0 (1:0, 4:0, 2:0)
Góly STL:
1:0 - 13:58 - B.Morrow (D.Roy, C.Stewart) v presilovke 5:4
2:0 - 32:31 - V.Tarasenko (J.Schwartz, A.Pietrangelo) video
3:0 - 35:07 - J.Schwartz (V. SOBOTKA)
4:0 - 36:12 - D.Roy (C.Stewart, B.Morrow)
5:0 - 39:03 - A.Steen - trestne strielanie
- trestne strielanie6:0 - 42:44 - R.Reaves (V. SOBOTKA)
7:0 - 44:09 - P.Berglund (V.Tarasenko, J.Schwartz)

Celkom strely na bránu: 34-19.
Vylúčenia a trestné minúty: 13/53 - 10/47.
Brankári: Jaroslav HALÁK 0/19 - J.Markstrom 2/6 T.Thomas 5/28
Divákov : 16,264

Toronto Ottawa 5:4 (2:2, 1:2, 1:0, 1:0)
Góly TOR:
1:0 - 04:21 - M.Raymond (D.Bolland, T.Bodie)
2:2 - 17:33 - N.Kadri (M.Raymond, J.Lupul) v presilovke 5:4
3:4 - 39:43 - J.Lupul (M.Raymond, N.Kadri) v presilovke 5:4
4:4 - 42:52 - J.Vanriemsdyk (P.Kessel, T.Bozak)
5:4 - rozhodujúci samost. nájazd: M.Raymond
Góly OTT:
1:1 - 07:33 - K.Turris (J.Cowen, P.Wiercioch)
1:2 - 10:27 - C.Conacher (K.Turris, P.Wiercioch)
2:3 - 30:41 - J.Cowen (K.Turris, C.Macarthur)
2:4 - 30:56 - J.Spezza (M. MICHÁLEK, B.Ryan)

Celkom strely na bránu: 42-36.
Vylúčenia a trestné minúty: 2/4 - 7/14.
Brankári: J.Reimer 4/21 J.Bernier 0/15 - C.Anderson 4/42
Divákov : 19,552

Chicago Tampa Bay 2:3 (0:0, 2:0, 0:2, 0:1)
Góly CHI:
1:0 - 20:59 - P.Kane (B.Bickell, N.Hjalmarsson)
2:0 - 29:14 - B.Saad (N.Leddy, C.Crawford) v presilovke 5:4
Góly TAM:
2:1 - 50:08 - M.Stlouis (S.Stamkos, M.Carle)
2:2 - 51:51 - T.Purcell (M.Stlouis, S.Stamkos) v presilovke 5:4
2:3 - rozhodujúci samost. nájazd: V.Filppula

Celkom strely na bránu: 39-16.
Vylúčenia a trestné minúty: 1/2 - 5/10.
Brankári: C.Crawford 2/16 - B.Bishop 2/39
Divákov : 21,563

NY Islanders Columbus 2:3 (0:0, 2:0, 0:2, 0:1)
Góly NYI:
1:0 - 28:17 - Ľ. VIŠŇOVSKÝ (F.Nielsen, J.Tavares) v presilovke 5:4
2:0 - 34:01 - M.Moulson (J.Tavares, Ľ. VIŠŇOVSKÝ)
Góly CBJ:
2:1 - 47:45 - M.Letestu (C.Atkinson, B.Dubinsky) v presilovke 5:4
2:2 - 51:54 - N.Foligno (R.Umberger, N.Nikitin)
2:3 - rozhodujúci samost. nájazd: C.Atkinson

Celkom strely na bránu: 30-29.
Vylúčenia a trestné minúty: 2/4 - 2/4.
Brankári: E.Nabokov 2/29 - S.Bobrovsky 2/30
Divákov : 16,170

Montreal Philadelphia 4:1 (1:0, 0:0, 3:1)
Góly MON:
1:0 - 08:10 - B.Gionta (R.Bourque, T. PLEKANEC)
2:0 - 40:12 - L.Eller (B.Gallagher, A.Galchenyuk)
3:0 - 45:00 - B.Gallagher (A.Galchenyuk, P.Subban) v presilovke 5:3
4:1 - 59:03 - R.Bourque (B.Gionta, L.Eller) v presilovke 5:4
Góly PHI:
3:1 - 49:13 - V.Lecavalier (B.Schenn, M.Streit) v presilovke 5:4

Celkom strely na bránu: 34-23.
Vylúčenia a trestné minúty: 9/24 - 13/32.
Brankári: C.Price 1/23 - R.Emery 4/34
Divákov : 21,273

Vancouver Edmonton 6:2 (3:1, 2:1, 1:0)
Góly VAN:
1:1 - 03:42 - B.Richardson (J.Garrison) v oslabení 4:5
2:1 - 18:27 - D.Hamhuis (H.Sedin)
3:1 - 18:45 - J.Hansen (D.Sedin, H.Sedin)
4:1 - 27:21 - D.Sedin (H.Sedin, A.Edler) v presilovke 5:4
5:1 - 33:56 - R.Kesler
6:2 - 58:15 - J.Garrison
Góly EDM:
0:1 - 01:58 - J.Petry (D.Perron, L. ŠMÍD)
5:2 - 35:23 - B.Gordon (A. HEMSKÝ)

Celkom strely na bránu: 44-23.
Vylúčenia a trestné minúty: 9/24 - 13/40.
Brankári: R.Luongo 2/23 - J.Labarbera 0/12 D.Dubnyk 5/31
Divákov : 18,910

San Jose Phoenix 4:1 (3:0, 0:1, 1:0)
Góly SAN:
1:0 - 00:46 - T.Hertl (M.Vlasic)
2:0 - 07:23 - T.Hertl (M.Irwin, B.Burns) v presilovke 5:4
3:0 - 12:30 - P.Marleau (M.Vlasic, J.Pavelski) v presilovke 5:4
4:1 - 59:35 - L.Couture (J.Pavelski)
Góly PHO:
3:1 - 36:47 - O.Ekman-larsson (Z. MICHÁLEK)

Celkom strely na bránu: 51-23.
Vylúčenia a trestné minúty: 1/2 - 4/8.
Brankári: A.Niemi 1/23 - M.Smith 3/50
Divákov : 17,562

Dallas Washington 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Góly DAL:
1:1 - 08:01 - E.Cole (T.Seguin, J.Benn)
2:1 - 32:07 - A.Chiasson (C.Eakin, J.Benn)
Góly WAS:
0:1 - 04:26 - A.Ovechkin (M.Green, M.Johansson) v presilovke 5:4

Celkom strely na bránu: 21-26.
Vylúčenia a trestné minúty: 3/6 - 2/4.
Brankári: K.Lehtonen 1/26 - B.Holtby 2/21
Divákov : 17,200

Minnesota Anaheim 3:4 (1:2, 1:1, 1:0, 0:1)
Góly MIN:
1:2 - 11:52 - Z.Parise (M.Koivu, R.Suter) v presilovke 5:4
2:3 - 28:28 - J.Pominville v presilovke 5:4
3:3 - 41:15 - Z.Parise (K.Ballard, J.Brodin)
Góly ANA:
0:1 - 01:40 - S.Koivu (F.Beauchemin, A.Cogliano)
0:2 - 05:43 - N.Bonino (C.Perry, R.Getzlaf) v presilovke 5:4
1:3 - 21:19 - J.Silfverberg (M.Perreault, D.Penner)
3:4 - 64:55 - M.Perreault (F.Beauchemin, C.Fowler)

Celkom strely na bránu: 33-30.
Vylúčenia a trestné minúty: 4/11 - 5/13.
Brankári: N.Backstrom 4/30 - J.Hiller 3/33
Divákov : 18,213
 

Vyberte región